KUCHNIA BOŚNI I HERCEGOWINY
Czego warto spróbować w Bośni i Hercegowinie?

Burek- jest to rodzaj nadziewanego placka wykonanego z ciasta. Burek, będący jednym z najbardziej popularnych fast-foodów w krajach bałkańskich przygotowuje się poprzez długie wyrabianie bardzo cienkiego ciasta, które następnie jest faszerowane nadzieniem mięsnym, warzywnym lub serowym i podawane w formie zbliżonym do pity lub przypominającej gruby, wielowarstwowy naleśnik. Burek w kształcie naleśnika zwykle jest dzielony na cztery trójkątne porcje.

Ćevapčići- w Bośni i Hercegowinie można je spotkać w każdej restauracji, a dodatkowo w niewielkich knajpkach specjalizujących się własnie w tym daniu, czyli w cevabdzinicach. Ćevapi to małe ruloniki, z mięsa wołowego lub baraniego, przygotowane na ruszcie, podawane często z paprykowym sosem ajvar, siekaną cebulą oraz z pyszną, miękką pitą.

Pindjur i lutenica- pindjur z bakłażanów, grillowanej papryki, pomidorów i czosnku. Można go jeść łyżkami. Wraz z nim można spotkać lutenicę – również paprykowa, ale nieco ostrzejsza, z oliwą, czosnkiem i pomidorami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz