niedziela, 5 kwietnia 2020

Kuchnia Bośni i Hercegowiny

KUCHNIA BOŚNI I HERCEGOWINY

Czego warto spróbować w Bośni i Hercegowinie? 

Burek sa sirom- kuchnia Bośni i Hercegowiny- Europa na Widelcu ...
Burek- jest to rodzaj nadziewanego placka wykonanego z ciasta. Burek, będący jednym z najbardziej popularnych fast-foodów w krajach bałkańskich przygotowuje się poprzez długie wyrabianie bardzo cienkiego ciasta, które następnie jest faszerowane nadzieniem mięsnym, warzywnym lub serowym i podawane w formie zbliżonym do pity lub przypominającej gruby, wielowarstwowy naleśnik. Burek w kształcie naleśnika zwykle jest dzielony na cztery trójkątne porcje.

kuchnia bałkańska, cevapcici, cevapi, ajvar
Ćevapčići- w Bośni i Hercegowinie można je spotkać w każdej restauracji, a dodatkowo w niewielkich knajpkach specjalizujących się własnie w tym daniu, czyli w cevabdzinicach. Ćevapi to małe ruloniki, z mięsa wołowego lub baraniego, przygotowane na ruszcie, podawane często z paprykowym sosem ajvar, siekaną cebulą oraz z pyszną, miękką pitą. 

ajvar, lutenica i pindjur, kuchnia bałkańska, Bałkany
Pindjur i lutenicapindjur z bakłażanów, grillowanej papryki, pomidorów i czosnku. Można go jeść łyżkami. Wraz z nim można spotkać lutenicę – również paprykowa, ale nieco ostrzejsza, z oliwą, czosnkiem i pomidorami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz